Home
Antilliaanse expertise

 

image010

Dr. D.J. Vinkers heeft vijftien jaar geleden zijn co-schappen op Curaçao gedaan. Na terugkomst in Nederland heeft hij zijn werk als psychiater gericht op Antillianen in Nederland. Hij spreekt goed Papiaments en behandelt Antilliaanse patiënten als psychiater. De afgelopen jaren heeft hij een onderzoek gedaan naar CYP polymorfismen bij Antillianen zowel op Curaçao als in Nederland. Het CYP genotype bepaalt voor een belangrijk deel hoe snel medicatie wordt afgebroken door het lichaam. Het is echter onduidelijk wat de prevalentie is van de CYP genotypes bij Antillianen. Dit maakt het moeilijker om medicatie goed te doseren. Ook heeft hij onderzoek gedaan naar Antilliaanse verdachten in Nederland en op Curaçao, onder meer met pro Justitia rapportages. Hiermee heeft hij onder meer aangetoond dat Antilliaanse en andere allochtone verdachten vaker psychotisch zijn dan Nederlandse verdachten. Ook bleek dat zij vaker een gedwongen behandeling voor een psychotische stoornis kregen. Bij Antilliaanse verdachten was vaak zonder onderbouwing sprake was van zwakbegaafdheid. In een vergelijking tussen pro Justitia rapportages van Antilliaanse verdachten in Nederland en Curaçao werd er geen verklaring gevonden voor de sterk verhoogde criminaliteit bij Antillianen in Nederland. In een vervolgonderzoek is gekeken naar specifiek genen gerelateerd met agressie (MAOA/COMT/5-HTT). Dit onderzoek kan hopelijk leiden tot het verminderen van recidive bij Antillianen. Verder is dr. Vinkers betrokken bij onderzoek van een forensisch psycholoog op Curaçao naar Papiamentstalige IQ testen en de incidentie van psychosen.

Er is nog veel te verbeteren in de behandeling van Antillianen in Nederland. Zij zoeken en krijgen laat hulp, worden vaak gedwongen opgenomen, krijgen vaak te maken met de politie en wantrouwen behandelaren. Deze negatieve interactie zorgt voor verdere escalatie: het vastlopen van de behandeling en gedwongen opnames. Dr. Vinkers levert een bijdrage aan het verbeteren van de behandeling van Antillianen door de afstand met de Nederlandse hulpverlening te verminderen.

 

amigoe 22 april 2010 iq pagina 11

Voor een zeer interessante eindscriptie over Interculturele hulpverlening bij Antillianen door Iris van Amelsvoord en Brenda van Woerkum klik hier.

http://www.ocan.nl/OCan-Nieuws/zwijgcultuur-versus-praatcultuur.html

Klik hier om een radiouitzending te horen op Radio Den Haag over Curaçao (30 maart 2008, deels in het Papiaments).

 

Twee artikelen van het Tijdschrift voor Psychiatrie over psychiatrie bij Antilliaanse verdachten

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21225574

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21064017

Klik hier voor een interview op de Wereldomroep (15 januari 2011).

Miniatuur


 

 

 

 

 

 

Nieuwsbericht 21 april 2010 over onderzoek psychiatrische stoornissen bij Antilliaanse justitiabelen

Interview met psychiater Carl Blijd over psychische klachten bij Antillianen (21 april 2010)

Crimineel gedrag bij Rotterdamse Antilliaanse jongeren (onderzoek Bongers / Van Nieuwenhuijzen / Helberg)

Farmacotherapie en etniciteit

Haalbaarheidsonderzoek TBS- en PIJ-voorzieningen Nederlandse Antillen en Aruba

 


Scriptie sociologie Johan Oldenboom over criminaliteit bij Antilliaanse Rotterdam

WODC 2009. Criminaliteit, leeftijd en etniciteit 

Artikel AD 2009 Bling Bling 

Prof. van San e.a. 2007. Verslaafd aan een flitsende levensstijl. Criminaliteit van Antilliaanse Rotterdammers

KIEM 2005. State of the Art studie Antilliaanse risicojongeren

Adviescommissie Antilliaans Medeburgerschap in Nederland 2001. Net loke falta: advies inzake de criminaliteitsproblematiek onder Antillianen in Nederland

Sociaal Kennisnetwerk Curaçao Nederland